Könyvtár
Küldetésnyilatkozat

Balatonkeresztúri Petőfi Sándor Községi és Iskolai Könyvtár
Küldetésnyilatkozata: ITT olvasható!

 
Országos Könyvtári Napok 2015.

2015. október

2015-ben már tízedik esztendeje rendezik meg az Országos Könyvtári Napokat. Könyvtárunk idén is különböző programokkal készült az Országos Informatikai és Könyvtári Szövetség felhívására. Az erdei strand című zenés meseelőadással nyitottuk az október 5–11-ig tartó hetet. Figura Ede előadóművész már többször járt nálunk, vidám műsora most is sikert aratott a gyerekek körében. Az adott korosztály szintjén, a gyermekekhez közelálló dolgokról, természetről, állatokról, a körülöttük lévő világról mesélt, énekelt és gitározott. A műsor folyamán a gyerekek aktív szereplőkké váltak, megszemélyesítették a mesében szereplő állatokat. Az ovisok és az általános iskola alsósai vettek részt a rendezvényen. A gyerekek nagyon jól érezték magukat az előadáson. Szinte minden napra jutott valami program. Mesefilmeket néztünk, őszi képeket színeztünk, de lehetett rajzolni is. A pénteki kézműves délutánon tök díszt készítettünk.

Bendéné Babodi Csilla

könyvtáros
 
Országos Könyvtári Napok 2014

„Találkozzunk a könyvtárban!”
Országos Könyvtári Napok 2014.

Könyvtárunk idén is csatlakozott az október 13. és 19. között megtartott országos könyvtári napok rendezvénysorozathoz. Több programmal készültünk erre a hétre.

Október 13-án hétfőn Kovács Gábor muzsikus volt a vendégünk; Állatmesék címmel zenés mese előadáson vettek részt az óvodások és az általános iskola alsó tagozatos tanulói. Abban az egy órában csodálatos mesebeli barátokkal voltunk körülvéve. A műsorban a gyerekek mesefigurákat személyesítettek meg és aktív részesei lehettek a történeteknek. Fehér Nagyapó történeteit hallottuk állatokról, faluról, csudákról és az olvasásról.
A csütörtöki játszóházban tökfigurás hűtőmágnest készítettünk. Kicsik, nagyok egyaránt szívesen ragasztottak, vagdaltak. Délutánonként a kisebbek rajzolhattak és őszi képeket színezhettek.

Bendéné Babodi Csilla
könyvtáros

További fotók a Galériában!

 
Tájékoztató a könyvtár működéséről

Elkészült a Petőfi Sándor Községi és Iskolai Könyvtár 2013. évi tevékenységéről szóló kötelező jelentés, melyet az Emberi Erőforrások Minisztériumának kell küldeni.

Az elmúlt évben könyv és folyóirat beszerzésre 702.000 forint fordítottunk, ebből 117.000 forint volt pályázati támogatás, összesen 295 db dokumentummal gyarapodott az állomány. A könyvtárban jelenleg 14.051 kötetből lehet kölcsönözni. Folyóiratból 15 félét lehet helyben olvasni, kötelező olvasmányokat és meséket lehet nézni dvd-n és videón. A 2013. évben a beiratkozottak száma 337 fő volt, ebből 115 fő a 14 éven aluli olvasó. A felnőttek 4981, a gyermekek 2347 kötetet kölcsönöztek ki. A helyben nem lelhető könyvekhez könyvtárközi kölcsönzéssel juthat hozzá az olvasó. Tavaly a könyvtárlátogatók 10.131 alkalommal vették igénybe a könyvtár szolgáltatásait, ebből internethasználat 3964 volt. Jelentősen megnövekedett az internet használata, ami a pályázaton elnyert támogatásból vásárolt négy új számítógépnek köszönhető. A könyvtár adatbázisa már elektronikusan is elérhető az új „Szirén” könyvtári programon keresztül. Számos könyvtári rendezvényre – zenés-verses műsor, meseelőadás, játszóház, filmvetítés – került sor, melyeken nagy érdeklődéssel vettek részt az óvodások és az iskola tanulói. Minden év októberében részt veszünk az „Országos Könyvtári Napok” rendezvénysorozaton is.

Az előző évekhez hasonlóan a beiratkozás, a helyben használat, a számítógépek használata térítésmentes. A fénymásolás és a nyomtatás térítési díj ellenében lehetséges.

Ezúton szeretnék tájékoztatni minden kedves könyvtárlátogatót, hogy a könyvtár előreláthatólag március hónapban zárva tart. Megértésüket köszönöm!

Bendéné Babodi Csilla
könyvtáros


 
Országos Könyvtári Napok 2013

2013. október 7-13.

Könyvtárunk is csatlakozott a Könyvtárak összefogása az emberi kapcsolatokért elnevezésű rendezvénysorozathoz. A könyvtári héten több programmal készültünk erre az eseményre: volt játszóház, melynek során Némethné Nagyfi Tímea segítségével origamit hajtogattunk, délutánonként pedig a kisebbek rajzolhattak és színezhettek.

Figura Ede meseelőadására október 11-én, pénteken került sor. A könyvtárban már többször fellépett előadóművész Miért fekete a feketerigó? című vidám műsora most is sikert aratott a gyerekek körében. A korosztály szintjén, a gyermekekhez közelálló dolgokról – természetről, állatokról, a körülöttük lévő világról – mesélt, énekelt és gitározott. A műsor folyamán a gyerekek aktív szereplőkké váltak, megszemélyesítették a mesefigurákat. Az ovisok és az általános iskola alsósai vettek részt a rendezvényen, akik nagyon jól érezték magukat, mindenkinek tetszett az előadás.

Bendéné Babodi Csilla
könyvtáros

További fotók a Galériában: ITT!

 


1 / 4 oldal